Основні положення побудови багатопідхідної моделі підтримки угруповання військ на основі системної динаміки та агентного моделювання

Автор(и)

  • Костянтин Фурманов Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України, Україна https://orcid.org/0000-0002-0049-8959
  • Олег Гутченко Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України, Україна https://orcid.org/0000-0002-1724-6918
  • Катерина Гутченко Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України, Україна https://orcid.org/0009-0008-6377-7745

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2024-50-2-139-144

Ключові слова:

багатопідхідна модель, підтримка військ, системна динаміка, агентний підхід, моделювання

Анотація

Одним із проблемних питань, яке набуло своєї актуальності під час російсько-української війни перед Збройними Силами України, є підвищення ефективності функціонування системи підтримки угруповань військ. Cистема підтримки має відповідати науково обґрунтованим вимогам. Тому виникла необхідність вирішити завдання, що пов’язане з побудовою відповідної математичної моделі. Мета статті: розкриття основних положень побудови багатопідхідної моделі підтримки угруповань військ на основі системної динаміки та агентного підходу до моделювання. Методи дослідження: у статті розглянуто основні положення побудови багатопідхідної моделі підтримки угруповання військ, для якої використано підходи системно-динамічних та агентного підходу, що дає змогу комплексно врахувати різнорідні фактори, що впливають на цей процес. Аналіз моделей, що описані та використані у дослідженнях і публікаціях, свідчить про їх відокремлене розроблення і неможливість їх об’єднання, а також встановлення між ними взаємозв’язку для відображення сукупності складних взаємопов’язаних процесів підтримки військ у динаміці. На сьогоднішній день практичні аспекти створення системно-динамічних та агентних моделей підтримки угруповань військ, де розглядалися її складові, майже не відображені у спеціальній літературі. Запропонована математична модель підтримки угруповання військ на основі системної динаміки оперує агрегованими показниками та множиною взаємодіючих зворотних зв’язків, які зумовлюють різного роду «затримки». Модель описує залежності між визначеними, за термінологією системної динаміки, накопичувачем і потоками, що змінюють стан цього накопичувача, а також динамічними змінними та параметрами, що визначають вплив різних факторів на потоки. Як накопичувач запропоновано розглядати рівень боєздатності військ, який пов’язаний з її складовими через множину динамічних змінних, що відображають зміну величини цих складових у часі. Одними з таких динамічних змінних є змінні, що характеризують стан видів підтримки військ і в межах загальної багатопідхідної моделі розглядаються як агентні моделі. Науковою новизною є запропоноване комплексне поєднання системної динаміки та агентного підходу до моделювання в межах багатопідхідної моделі системи підтримки угруповання військ з метою обґрунтування вимог до неї. Теоретична та практична значущість роботи: розробка положень побудови багатопідхідної моделі для дослідження підтримки угруповання військ, де використовуються такі сучасні парадигми імітаційного моделювання як системна динаміка та агентний підхід. Перспектива подальших досліджень: розроблення багатопідхідної моделі підтримки угруповань військ на основі системної динаміки та агентного підходу до моделювання, а також продовження роботи щодо підвищення ступеня адекватності моделі під час її розроблення. 

Біографії авторів

Костянтин Фурманов, Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України

кандидат військових наук, старший дослідник

Олег Гутченко, Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України

кандидат військових наук, старший дослідник

 

Катерина Гутченко, Центральний науково-дослідний інститут Збройних Сил України

кандидат медичних наук

 

Посилання

Лісневський В. Система інженерних загороджень армії. Київ : АЗСУ, 1996. 18 с.

Мацько О. До питання визначення внеску факторів в ефективність виконання заходів протимінної діяльності в Україні. Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України: щокв. наук. журн. ХУПС. 2021. Т. 44, № 3. С. 154–158.

Черних І., Коцюруба В., Філь В. Оперативні розрахунки завдань інженерного забезпечення. Методики та приклади. Київ : НУОУ, 2016. 152 с.

Коцюруба В. Методика раціонального розподілу інженерного ресурсу для підсилення загальновійськових підрозділів бригади з врахуванням їх важливості. Труди академії. 66-те вид. Київ, 2006. С. 187–191.

Кізяк Я. Методика оцінки ефективності забезпечення подолання мінно-вибухових загороджень на шляхах руху військ в операції угруповання ОСШР. Труди університету. 2013. Т. 117, № 3. С. 92–97.

Волощенко О. Методика визначення раціонального складу сил і засобів інженерного забезпечення для ефективного виконання інженерних заходів захисту об’єктів військ від високоточної зброї. Зб. наук. пр. ЦНДІ ЗС України. 2012. Т. 62, № 4. С. 180–188.

Оперативні розрахунки завдань інженерного забезпечення. Методика та приклади. Київ : НУОУ ім. Ів. Чернях., 2015. 143 с.

Гутченко О. Методика оцінювання ефективності захисту військ від розвідувально-ударних безпілотних літальних апаратів силами і засобами аерозольного маскування. Зб. наук. пр. ЦНДІ ЗС України. 2023. Т. 106, № 3. С. 247–254.

Петрушенко М. Застосування аерозольних утворень для захисту військових об’єктів від ударів літаків тактичної авіації: метод. посібн. Вінниця-Харків : ХНУПС, 2012. 127 с.

Зотов С. Методика розподілу сил топогеодезичного забезпечення оперативно-тактичного угруповання військ в оборонній операції за завданнями з максимізацією оперативності. Зб. наук. праць. Труди університету. НУОУ ім. Івана Черняховського. 2018. Т. 146, № 1. С. 65–75.

Булгаков А. Удосконалена методика обґрунтування складу сил і засобів топогеодезичного забезпечення військ оперативного командування у мирний час. Зб. наук. пр. ЦВСД НУОУ імені Івана Черняховського. 2021. Т. 73, № 3. С. 116–123.

ВКП 10-00(16).01. Доктрина Командування Сил підтримки Збройних Сил України. Вид. офіц. Командування Сил підтримки Збр. Сил України спільно з Нац. ун-том оборони України ім. Ів. Чернях., 2020. 57 с.

Multimethod approach to simulate. 2024. URL: https://www.anylogic.com/blog/accelerate-enterprise-digital-transformation-with-unmatched-simulation-tools/ (дата звернення: 22.05.2024).

Математичні основи теорії утримання військ за ступенем їх готовності: Монографія / І. Романченко та ін. Київ : ЦНДІ ЗС України, 2019. 220 с.

Досвід застосування частин і підрозділів Сил підтримки Збройних Сил України в умовах широкомасштабної агресії російської федерації проти України. Київ : ЦНДІ ЗС України, 2022. 132 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-28

Номер

Розділ

Військова кібернетика та системний аналіз