Вибір та обґрунтування показників електромагнітної стійкості радіоелектронної апаратури інформаційних систем до зовнішніх електромагнітних впливів

Автор(и)

  • Олег Воробйов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна
  • Володимир Ткаченко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна
  • Михайло Бамбуляк Кам`янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна
  • Сергій Тягай Кам`янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2023-46-1-95-98

Ключові слова:

інформаційні системи, радіоелектронна апаратура, електромагнітна стійкість

Анотація

У статті окреслено низку питань, що актуалізують наявні проблеми забезпечення захисту радіоелектронної апаратури інформаційних систем технічних засобів Збройних Сил України від зовнішніх електромагнітних впливів. Здійснено аналіз наукових робіт в цій сфері і визначено, що напрямом створення захисту буде розробка комплексного методу створення такого захисту, який складається з двох складових, а саме захисту радіоелектронної апаратури інформаційних систем технічних засобів та захисту об’єкту зберігання цих засобів від зовнішнього електромагнітного впливу. Обґрунтовано узагальнений кількісний показник електромагнітної стійкості радіоелектронної апаратури інформаційних систем технічних засобів у межах якого вона спроможна виконувати свої функції і зберігати параметри в межах, встановлених у технічному завданні, під час і після електромагнітного впливу із заданими параметрами. Відповідно цих вимог, обрано і обґрунтовано часткові показники. Серед такої широкої групи показників визначено основні, що найбільш співпадають із досягненням кількісних величин, що відповідають меті – зниженню уражаючої дії зовнішнього електромагнітного впливу на об’єкти ураження до рівня їх граничної електромагнітної стійкості. В подальшому пропонується на основі визначених та обґрунтованих показників електромагнітної стійкості обґрунтувати технічні вимоги до створення захисту радіоелектронної апаратури інформаційних систем технічних засобів.

Посилання

Середа Ю. О. Створення пошарового захисту об’єкту зберігання технічних засобів логістичного забезпечення від зовнішнього електромагнітного впливу. Проблеми управління та застосування сил і засобів логістичного забезпечення в операціях (бойових діях) за досвідом відбиття збройної агресії росії та проведення операції Об’єднаних сил (АТО): Тези доп. наук.-практ. сем. (Київ, 23 черв. 2022). Київ, 2022. С. 82.

Ковтуненко О. П., Богучарський В. В., Слюсар В. І., Федоров П. М. Зброя на нетрадиційних принципах дії (стан, тенденції, принцип дії та захист від неї) : [монографія]. Полтава, 2006. 247 с.

Кравченко В. И. Оружие на нетрадиционных физических принципах. Электромагнитное оружие. Харків : [ХНМТ], 2009. 266 с.

Кравченко В. И. Электромагнитное оружие : [монография]. Хаків : [ХПИ], 2008. 185 с.

Сівак В. А., Воробйов О. М., Середа Ю. О. Порівняння енергетичних показників впливу сучасної електромагнітної зброї і критеріїв стійкості електрообладнання та радіоелектронної апаратури технічних засобів логістичного забезпечення. Збірник наукових праць Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. 2021. № 1(84). С. 254–271.

Авчинников Є. А. Науково технічні проблеми розробки електромагнітної зброї. Системи озброєння і військова техніка. 2008. № 2(14). С. 18–22.

Балюк Н. В., Кечиев Л. Н., Степанов П. В. Мощный электромагнитный импульс: воздействие на электронные средства и методы защиты. Москва: ООО «Группа ИДТ».

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-08

Номер

Розділ

Інформаційно-аналітична діяльність у сфері безпеки та оборони