Використання системи імітаційного моделювання «JCATS» для оцінювання ефективності бойового застосування зразків озброєння

Автор(и)

  • Олексій Кільменінов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна
  • Дмитро Чопа Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Україна http://orcid.org/0000-0003-3267-1645

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2023-46-1-69-72

Ключові слова:

оцінювання ефективності застосування, система імітаційного моделювання бойових дій, тактико-технічні вимоги до зразків озброєння та військової техніки, ймовірність влучення та ураження

Анотація

Під час будівництва і розвитку Збройних Сил України формування необхідного вигляду і визначення параметрів систем озброєння є ключовою проблемою, що розглядається в процесі програмно-цільового планування розвитку озброєння та військової техніки. Обґрунтування тактико-технічних вимог спонукає до проведення досліджень зразків озброєння та військової техніки з метою перевірки відповідності їх характеристик, що пред'являються не лише як до окремих бойових засобів, а й як до засобів, що діють у складі бойових систем через оцінювання ефективності застосування відповідних підрозділів. Кількісно-якісним відображенням властивостей зразків озброєння та військової техніки є їх тактико-технічні характеристики. Від повноти переліку та обґрунтування їх рівня прямо залежать бойові якості перспективних зразків. Тому обґрунтоване і повне формування кількісних показників, що описують функціонування окремого зразка озброєння та військової техніки в імітаційному середовищі Системи імітаційного моделювання «Joint Conflict and Tactical Simulation», є важливим етапом під час проведення оцінювання ефективності застосування зразка озброєння та військової техніки. У статті, на підставі аналізу наявних підходів щодо визначення показників оцінювання ефективності окремих зразків озброєння і військової техніки, структури та змісту складових бази даних Системи імітаційного моделювання «Joint Conflict and Tactical Simulation» розглянуті деякі аспекти формування (визначення) потрібних чисельних характеристик показників, що описують зразок озброєння та військової техніки для оцінювання ефективності його застосування в імітаційному середовищі.

Посилання

Купрієнко A.M., Голуб В.A., Гумінський Р.В. Можливості застосування імітаційної системи JCATS в наукових дослідженнях. Військово-Технічний Збірник. 2014. № 11. С. 89–98.

Основы военно-технических исследований. Теория и приложения: монография : в 10 т. Т.9. / Прикладные аспекты испытаний и теоретико-экспериментальных исследований вооружения и военной техники / И.Б. Чепков, С.В. Лапицкий и др.; под ред. С.В. Лапицкого. – Киев:Издательский дом Дмитрия Бураго, 2015.373–400 с.

Звіт про НДР «Методика застосування засобів імітаційного моделювання бойових дій для оцінки тактико-технічних вимог до перспективних зразків озброєння та військової техніки» шифр «МЕТОДИКА ІМ» (остаточний). Київ: НУОУ, 2019.

Кільменінов О.А., Чопа Д.А., Мельник Я.В. Використання можливостей системи імітаційного моделювання JCATS для обґрунтування тактико-технічних вимог до перспективних зразків озброєння та військової техніки. Сучасні інформаційні технології в сфері безпеки та оборони. 2020. № 2(38). С. 125–132.

Таблицы стрельб по наземным целям из стрелкового оружия калибров 5,45 и 7,62 мм. Издание второе, дополненное. Москва: МО СССР, 1977.

Наставление по стрелковому делу. Москва : МО СССР, 1985.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-30

Номер

Розділ

Інформаційно-аналітична діяльність у сфері безпеки та оборони