Штучний інтелект: сучасний стан і перспективи застосування

Автор(и)

  • Володимир Богом’я Київський університет інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна
  • Андрій Гудзь Київський університет інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2023-46-1-13-17

Ключові слова:

штучний інтелект, інформаційна безпека, проблема штучного інтелекту, розробка алгоритмів глибокого навчання

Анотація

У статті наведено огляд сучасного стану та майбутніх перспектив застосування штучного інтелекту. Він починається з простеження історичного розвитку штучного інтелекту від його зародження в середині ХХ століття до наших днів. Висвітлено поточний стан штучного інтелекту, оглянуто типи штучного інтелекту, їх застосування у різних сферах і галузях, а також – етичні та соціальні наслідки штучного інтелекту. Розглянуто майбутні перспективи штучного інтелекту та його потенційний вплив на суспільство. Штучний інтелект стає дедалі важливішою технологією в сучасному суспільстві. Він може бути корисним у багатьох сферах і галузях діяльності людини, включаючи охорону здоров'я, транспорт, фінанси та багато інших. Штучний інтелект може забезпечити більш швидке і точне прийняття рішень, підвищити ефективність та знизити витрати. Водночас, він порушує етичні, юридичні та соціальні питання, у тому числі сумніви щодо конфіденційності, упередженості та впливу на зайнятість. Найголовніше у роботі зі штучним інтелектом – розуміти можливості та обмеження технології. Штучний інтелект – це не логічне рішення, здатне вирішити всі проблеми, а скоріше інструмент, який можна використовувати для поліпшення процесу прийняття рішень людиною та покращення результатів у певних сферах і галузях.

Посилання

Рассел С., Норвіг П. Штучний інтелект. Сучасний підхід. Том 1. Рішення проблем: знання і міркування. Вільямс, 2021. 706 с.

Курвилль А., Бенджио И., Гудфеллоу Я. Глубокое обучение. 2020. 652 с. URL: https://akonit.net/328471-glubokoe-obuchenie (дата звернення:23.12.2022).

Бостром Н. Надрозум: шляхи, небезпеки, стратегії. Київ : Наш формат, 2020 452 с.

Домінгос П. Верховний алгоритм: як машинне навчання змінить світ. М., 2016. 336 с.

О'Ніл К. Зброя математичної руйнації: як більші дані збільшують нерівність і загрожують демократії. Київ : Наш формат, 2019. 620 с.

Тегмарк М. Життя 3.0: бути людиною в епоху штучного інтелекту. Київ : Наш формат, 2019. 432 с.

Агравала А., Ганс Дж. та Голдфарб А. Прогнозують машини: проста економіка штучного інтелекту. Harvard Business Review Press, 2018. 550 с.

Дранишников Л. В. Інтелектуальні методи в управлінні: навчальний посібник. Кам'янське : ДДТУ, 2018. 416 с.

Brown Carol Ann, Smith Brad IT as a weapon: what dangers are fraught with the development of high technologies. Alpina, 2020. 456 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-30

Номер

Розділ

Військова кібернетика та системний аналіз