ЩОДО ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО АСПЕКТУ ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Olexander P. Duz-Kriatchenko Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • Edward M. Lisitsin Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2014-0-1(19)-122-125

Ключові слова:

Стратегія національної безпеки України, загроза, небезпека, ризик, виклик.

Анотація

Аспектом фундаментальної ваги слід вважати питання щодо впровадження єдиної термінології в нормативних і керівних документах держави. Адже без вирішення цієї задачі “неможливе системне вдосконалення законодавства з питань національної безпеки за рахунок взаємоузгодження законодавчих актів з питань національної безпеки, усунення наявних протиріч і прогалин”, як того вимагає діюча редакція Стратегії національної безпеки України.

В статті увага авторів зосереджена на розгляді таких політологічних термінів як національний інтерес, загроза, небезпека, виклик і ризик. Список термінів такого роду є сьогодні неузгодженим від документу до документу і помітно строкатим. Окрім того зустрічаємо такі терміни, що є незрозумілими за смислом. Нормативні документи держави пістрявлять некоректно сформульованими термінами, такими як “стратегічні національні інтереси”, “загрози національній безпеці”, “загрози національним інтересам”, “пріоритети національних інтересів” тощо.

Автори вважають доцільним узаконення і подальше використання в нормативних і усіх інших документах політологічних категорій загроза, небезпека, ризик і виклик, замінивши ними строкату множину вище згаданих політологічних категорій. При визначенні запропонованих категорій автори спирались на західну термінологічну практику, зразки якої надає політична наука ліберально-демократичної державності.

Біографії авторів

Olexander P. Duz-Kriatchenko, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, доцент, начальник кафедри

Edward M. Lisitsin, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

канд. військ. наук, доцент, професор кафедри

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-01-28

Номер

Розділ

Сучасні військово-теоретичні проблеми