Міжнародні кібернавчання LOCKED SHIELDS – 2022. Проблемні питання в підготовці складових сил оборони та безпеки України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2022-43-1-19-24

Ключові слова:

цифрове суспільство, інформаційно-комунікаційні технології, кіберконфлікт, кіберзагрози, кібербезпека, кіберпростір, система підготовки фахівців у сфері кібербезпеки

Анотація

В сучасних умовах для України забезпечення кібербезпеки є одним із пріоритетів у системі національної безпеки. За цих умов вага кіберзагроз зростає і ця тенденція в міру розвитку інформаційних технологій та їх споріднення з технологіями штучного інтелекту в найближче десятиліття посилюватиметься. Збільшення такого впливу на функціонування структур управління як національних, так і транснаціональних вимагає до формування нового безпекового формату. Між світовими центрами сили відбувається поділ сфер впливу у кіберпросторі, посилюється їх прагнення за рахунок такого поділу забезпечити реалізацію власних геополітичних інтересів.

Рівень виклику у національному сегменті кіберпростору країн-світу в цілому з кожним роком зростає як за розміром, так і за рівнем складності. Складовим сил оборони та безпеки України вкрай необхідні досвідчені експерти з хорошими навичками в тестуванні на проникнення, передачі, обміні інформацією та ситуаційною обізнаністю. При цьому важливим є досвід представників, як цивільного сектору, так і сектору оборони держави які залучались до проведення міжнародних кібернавчань у складі команди.

В цій ситуації, в рамках міжнародного співробітництва, українським експертам з кібербезпеки задля досягнення оперативної сумісності є вкрай важливим спрямувати свої практичні навички щодо захисту національних ІТ-систем та критичної інфраструктури від атак у реальному часі.

Так, покращення навичок національних кібергруп швидкого реагування потрібно зосередити на: обміні інформацією про кібератаки та кіберінциденти, проведенні спільних кібероперацій та розслідуваннях міжнародних кіберзлочинів, регулярних спільних кібернавчаннях та тренінгах, обміні досвідом та найкращими практиками із відповідними підрозділами держав – членів НАТО.

Практична спрямованість у тісній співпраці представників експертних груп у сфері кіберзахисту на одній платформі в режимі реального часу – це унікальна можливість для національних кіберзахисників практикувати захист національних ІТ-систем та критичної інфраструктури під тиском серйозної кібератаки.

Біографія автора

Євген Живило , Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кандидат наук з державного управління

Посилання

Указ Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року “Про Стратегію кібербезпеки України” https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/447/2021#Text.

Євсюкова О. В. Особливості підготовки фахівців у сфері кібербезпеки: сучасні виклики та перспективи: URL: http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/2_2021/4.pdf, DOI: 10.32702/2307-2156-2021.2.2.

Живило Є.О. Об’єднана підготовка персоналу складових Cил оборони сфери кібербезпеки в умовах тотальної оборони держави: URL: https://tp.kh.ua/index.php/tpdu/article/view/295/273, DOI: 10.34213/tp.21.02.16.

Locked Shields is a unique international cyber defence exercise offering the most complex technical live-fire challenge in the world: URL://https://ccdcoe.org/exercises/locked-shields/.

A. Ertan (Eds.) Cyber Threats and NATO 2030: Horizon Scanning and Analysis: URL://https://ccdcoe.org/uploads/2020/12/Cyber-Threats-and-NATO-2030_Horizon-Scanning-and-Analysis.pdf.

Доктрина “Зв’язок та інформаційні системи” Центральне управління звязку та інформаційних систем Генерального штабу Збройних Сил України, ВКП 6-00(01).01, червень 2020.

Ілмар Тамм Центр експертизи з питань кооперативної кібер-оборони (CCDCOE), NATO unclassified rel to EU/PFP: URL: https://www.nato.int/docu/other/ukr/pdf/CCD%20COE%20presentation%20ukr.pdf.

“Загрози критичній інфраструктурі та їх вплив на стан національної безпеки (моніторинг реалізації Стратегії національної безпеки)”. Аналітична записка Національного інституту стратегічних досліджень. Березень 2017 р.: http://old.niss.gov.ua/content/articles/files/KI_-Ivanyuta-3a331.pdf.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 лютого 2017 року «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури», Введене в дію Указом Президента України від 16 лютого 2017 року № 37/2017//https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0001525-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-03

Номер

Розділ

Протиборство у кібернетичному просторі