СУКУПНІСТЬ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ В ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Dmytro Shevchenko Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5321-3144

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2020-38-2-57-62

Ключові слова:

зв'язок, інформаційно-телекомунікаційна мережа, кібербезпека

Анотація

В статті розглянуте актуальне питання удосконалення сукупності показників системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах. Проаналізовані останні дослідження і публікації з цього питання. Проведений аналіз та досвід проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на сході України, свідчить про те, що в умовах сучасних бойових дій ефективне функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах буде у суворих часових рамках на збільшених просторових відстанях між інформаційно-телекомунікаційними вузлами та в умовах радіоелектронного й вогневого впливу противника. Також виявлено, що в загальному випадку кількість показників ефективності функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах перевищує кілька десятків. В статті проведено систематизацію та групування їх по відповідним ознакам.

В статті розглядається методичний підхід для вирішення прикладної задачі, який оснований на застосуванні методу згортки показників ефективності. Пропонується інтегральний показник ефективності та критерій оцінювання ефективності функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах Збройних Сил України.

Запропонована удосконалена сукупність показників ефективності функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах Збройних Сил України, яка на відміну від існуючих враховує додаткові показники, які обумовлені особливостями проведення операцій в сучасних умовах, а також комплексно характеризує ефективність функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах Збройних Сил України. Це дає можливість всебічно оцінити ефективність функціонування системи кібербезпеки в інформаційно-телекомунікаційних мережах Збройних Сил України в цілому, окремих елементів та її складових та їх внесок у загальний рівень ефективності функціонування системи зв’язку.

Посилання

1. Shevchenko D.Gh., A.O. Zinchenko, I.Ju. Rozum Kompleksy, systemy i zasoby vijsjkovykh telekomunikacijnykh merezh. Kyjiv, NUOU. 2019.– 320 s.

2. Osnovy kibernetychnoji bezpeky: monoghrafija/za zagh. red. Ju. Gh. Danyka. Zhytomyr. 2016. 636 s.

3. Kiberprostir jak novyj vymir gheopolitychnogho supernyctva: monoghrafija/Dubov D. V. Kyjiv, 2015. 328 s.

4. Svitova ghibrydna vijna: ukrajinsjkyj front: monoghrafija/pid zagh. red. V. P. Ghorbulina. Kyjiv. 2017. 496 s.

5. Zv'jazok vijsjkovyj. Terminy ta vyznachennja. DSTU V-3265-95. Kyjiv: Derzhstandart Ukrajiny. 1996. 23 s.

6. NIST SP 800-53 National Institute of Standards and Technology. Special Publication Security and Privacy Controls for Federal information Systems and Organizations.

7. NIST SP 800-115 National Institute of Standards and Technology. Technical issues of IS level assessment. Assessment tools, self-assessment, internal audit, external audit, evaluation, analysis of results, use of results during the development of IS organization.

8. NIST SP 800-137 National Institute of Standards and Technology. IS monitoring in federal information systems.

9. NIST SP 800-184 National Institute of Standards and Technology. Functions and categories of identifiers.

10. DoD 8530.01. Department of Defense. Indicators. Defend the nation from attack. Secure national security and military systems.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30

Номер

Розділ

Протиборство у кібернетичному просторі