МІГРАЦІЙНА КРИЗА ЯК СКЛАДОВА ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2020-38-2-95-100

Ключові слова:

міграційна криза, гібридна війна, експансія, соціальна напруженість, багатополярність.

Анотація

В статті йдеться про передумови і витоки масштабних міграційних процесів, що відбуваються на територіях держав Європейського Союзу (ЄС) впродовж останнього десятиліття та наведено дослідження зв’язку між міграційними потоками і сучасними гібридними війнами, посилаючись на кореляцію несхожих умов ведення війни, таких що відображають використання як військових так і невійськових засобів гібридної експансії Російської Федерації. Приведений опис процедур, що представляють застосування звичайних та нетрадиційних засобів впливу Росії, а також її державних і недержавних суб'єктів, які мають на меті спровокувати нестабільність, невпорядкованість державотворчих процесів в Україні та країнах Європейського Союзу.

Метою даної статті є визначення передумов міграційних потоків, дослідження потенційного зв’язку між ними в Європі, а  також інструментами сучасної гібридної війни в Україні і світі.

Дослідження є важливим для забезпечення регіональної безпеки країн східної Європи, оскільки
з однієї сторони гібридні загрози з боку Росії розглядаються як основні для національної безпеки України, а з іншої сторони як соціальна напруженість, спричинена біженськими кризами і пов'язаними з ними страхами, що є одними з основних факторів політичної нестабільності та соціальної роздробленості в усьому світі, а отже провокація виникнення масштабних міграційних потоків може бути новою формою повзучої гібридної експансії Російської Федерації, що проводиться з метою досягнення останньою своїх амбітних цілей.
 

Посилання

1. Horbulin V. Svitova hibrydna viina: Ukrainskyi front. Natsionalnyi instytutu stratehichnykh doslidzhen. 2017. S. 496.

2. Popovych V. Hibrydna viina yak suchasnyi sposib vedennia viiny: istorychnyi ta suchasnyi vymiry 2016. № 2 (35). S. 75–79.

3. Feskov I. Osnovni metody vedennia hibrydnoi viiny. Visnyk NU OIuA Aktualni problemy polityky. 2016. S. 66–77.

4. Polumiienko S. Hibrydna viina, yii okremi peredumovy stratehii ta naslidky: Visnyk NAK Ukrainy. 2017. № 8. S.72-82

5. Countering Russia’s Hybrid Threats: An Update. Revised Draft Special Report by Lord Jopling (United Kingdom) Special Rapporteur. – NATO Parliamentary Assembly, https://www.nato-pa.int/download-file?filename=sites/default/files/2018 -10/2018.

6. Lanoszka A. Russian Hybrid Warfare and Extended Deterrence in Eastern Europe. 2016 International Affairs, 92(1).

7 Hans Mitun. Hybrid War in Ukraine – predictions for 2019 and beyond.

8. Charter United Nations, 2012. Uniting Our Strengths for Peace – Politics, Partnership and People, Report of the High-Level Independent Panel on United Nations Peace Operations, A/70/95-S/2015/446, 16 June 2015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30

Номер

Розділ

Інформаційно-аналітична діяльність у сфері безпеки та оборони