Методичний підхід до побудови моделі системи реабілітації військовослужбовців на основі мережі масового обслуговування - Гутченко, Катерина Сергіївна; Козачук , В’ячеслав Леонідович; Гутченко , Олег Андрійович; Чапля , Микола Миколайович (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2025)
Одним із проблемних питань, що набуло актуальності під час російсько-української війни перед Збройними Силами України, є підвищення ефективності функціонування системи реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України. Така система має відповідати науково обґрунтованим вимогам. Тому виникла необхідність вирішити завдання, що пов’язане з побудовою відповідної математичної моделі. Мета статті. Розроблення методичного підходу до побудови моделі системи реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України. Методи дослідження. Для безпосереднього моделювання системи реабілітації військовослужбовців застосовано математичні апарати теорії масового обслуговування, зокрема, мова йде про апарати систем масового обслуговування і мереж масового обслуговування. Отримані результати дослідження. Результати аналізу досліджень і публікацій дають змогу стверджувати, що моделям, які стосуються реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України надається достатньо уваги. Загалом ці моделі містять показники виконання одного із завдань, а безпосередньо призначених для характеристики параметрів системи реабілітації особового складу та її продуктивності, немає. Зважаючи на викладене, постає нагальне проблемне питання, в побудові моделі системи реабілітації військовослужбовців, удосконаленні її показників, які б враховували продуктивність надання медичної допомоги і можливості підрозділів із реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України. Для безпосереднього моделювання системи реабілітації військовослужбовців застосовано математичні апарати теорії масового обслуговування. Зокрема, мова йде про апарати систем масового обслуговування і мереж масового обслуговування. Ґрунтом для моделювання слугували прийняті зараз у Збройних Силах України порядок, способи та підходи до побудови системи реабілітації військовослужбовців, а також алгоритми її дії. Сучасну систему реабілітації (медичну, фізичну та психологічну реабілітації) військовослужбовців можна уявити як мережу масового обслуговування, яка має низку особливостей і для розгляду якої зроблені деякі припущення. У цій науковій роботі, використовуючи вищенаведені методи дослідження, були розраховані параметри системи реабілітації військовослужбовців, яка діє в Збройних Силах України сьогодні. Елементами наукової новизини є комплексне рішення завдання формування системи реабілітації, застосовуючи модель системи реабілітації, створеної на основі підходів теорії мереж масового обслуговування. Теоретична й практична значущість викладеного зводиться до створення моделі багаторівневої системи, яка дає можливість розраховувати систему в цілому та її фрагменти. Перспектива подальших досліджень: застосування запропонованого підходу для визначення можливості використання розімкнутої мережі масового обслуговування у випадках, коли тривалість обслуговування заявок у всіх вузлах являє собою випадкові величини, які розподілені не за експоненціальним, а за іншими законами.