Інформаційна технологія забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил) - Заболотний, Сергій; Кацалап, Віталій (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2023)
У статті розглянуто питання обґрунтування інформаційної технології забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил). Основна увага досліджень зосереджена на побудові варіантів системи моніторингу інформаційного простору. Формалізовано інформаційну технологію забезпечення функціональної стійкості та визначено підходи щодо методів її оцінювання. Наведено актуальність та перспективність процесу представлення формалізованої інформаційної технології забезпечення функціональної стійкості для подальшої автоматизації процесу класифікації систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил). Метою статті є обґрунтування інформаційної технології забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил). Запропоновано інформаційну технологію забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил), що може вважатися методичним підходом для оцінювання доцільних варіантів системи моніторингу інформаційного простору. Визначається, що поєднання методів оптимізації аналізу варіантів побудови систем моніторингу інформаційного простору дозволяє визначити та оцінити порядок роботи особи, яка приймає рішення на побудову відповідної системи моніторингу інформаційного простору. Це у подальшому дає можливість розробити архітектуру спеціалізованого програмного забезпечення для підвищення оперативності оцінки інформаційних ресурсів, що циркулюють у системах моніторингу інформаційного простору. Використання інформаційної технології забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил) дозволяє орієнтовно визначити складові моніторингу інформаційного простору та провести деталізацію систем, які до нього входять. Наведені результати наукового дослідження підтверджують адекватність застосування інформаційної технології для забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу інформаційного простору в інтересах військ (сил).