Підхід до оцінювання ефективності системи вивчення та впровадження досвіду застосування авіації у Збройних силах України - Мартинюк, Олексій; Кошка, Володимир (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2023)
Оцінювання ефективності роботи системи вивчення та впровадження досвіду (далі – ВВД) має значне практичне значення, оскільки ця процедура може стати інструментом для розвитку у Збройних Силах України (далі – ЗС України) дієвої системи збору, аналізу та поширення глобальної інформації про передовий воєнний досвід, що дозволить підвищити ефективність підготовки і застосування складових сил оборони держави та вказати напрями розвитку озброєння й військової техніки. Необхідність оцінювання ефективності системи ВВД, задекларована керівними документами, що регламентують порядок організації вивчення та впровадження досвіду у ЗС України, але чіткого поняття ефективності ВВД у них не наведено, методику оцінювання не запропоновано. Система ВВД відноситься до розряду складних систем, тому оцінювання її ефективності доцільно проводити за декількома показниками або за показником, що включає декілька часткових показників ефективності. Для цього найчастіше застосовується метод групування. Варіантом реалізації методу групування є представлена у роботі [18] методика оцінювання ефективності функціонування інтегрованої системи управління військового призначення на основі декомпозиції її на підсистеми за функціональними ознаками з урахуванням вагомості, своєчасності та якості виконання завдань. Ефективність системи визначається як середнє арифметичне значення ефективності функціонування підсистем без врахування їх вагових коефіцієнтів, що може вплинути на точність результатів оцінювання. Наведений у статті підхід до оцінювання ефективності роботи системи ВВД застосування авіації у ЗС України передбачає синтез показників своєчасності та якості вирішення задач функціональними підсистемами з подальшим оцінюванням ефективності підсистем з урахуванням коефіцієнтів вагомості кожної підсистеми та задачі. Перевагою даного підходу є гнучкий математичний апарат, який дозволяє без проблем збільшувати (зменшувати) перелік показників ефективності функціонування системи ВВД. Крім того є можливість для кожної підсистеми застосовувати свої показники ефективності на рішення експерта.