АНАЛІЗ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ДАНИХ ПРО НАДІЙНІСТЬ ВІЙСЬКОВОЇ АВІАЦІЙНОЇ ТЕХНІКИ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ РОБАСТНОЇ СТАТИСТИКИ - Stetsenko, Oleksandr O.; Pavlenko, Anatolii H.; Hohoniants, Spartak Y. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2014)
У статті запропоновано підхід до удосконалення процедури аналізу даних про надійність військової авіаційної техніки, одержаних за результатами експлуатації. Запропонований підхід базується на використанні робастних статистичних методів для оцінювання параметра зсуву імовірнісної моделі потоку відмов за експлуатаційними даними, що одержані при нестабільних умовах спостережень. В якості імовірнісної моделі потоку відмов однотипних виробів військової авіаційної техніки використаний складовий розподіл Пуассона. Складовий розподіл Пуассона враховує випадковість зміни величини параметру розподілу за періодами експлуатації, що є ознакою нестабільності умов спостережень. Процедура аналізу даних, що підлягає удосконаленню, передбачає вирішення задачі перевірки статистичних гіпотез про параметр складового розподілу Пуассона за критерієм Неймана-Пірсона. При цьому, для урахування нестабільності умов спостережень прийнято припущення про нормальність розподілу величини параметра складового розподілу Пуассона. Зазначене припущення впливає на результат вирішення задачі, що у свою чергу обмежує можливості застосування процедури у випадках відхилення розподілу від нормального. Авторами виконана адаптація процедури аналізу експлуатаційних даних про надійність, одержаних при нестабільних умовах спостережень, до застосування у випадках відхилення закону розподілу величини параметра складового розподілу Пуассона від нормального. Оцінювання параметра зсуву імовірнісної моделі потоку відмов здійснено за допомогою методу визначення робастних М-оцінок. Робастною М-оцінкою є значення аргументу, що мінімізує функцію визначеного виду. В якості такої функції авторами використана функція Хьюбера. Приведені результати розрахунків, здійснено аналіз одержаних результатів, їх фізична інтерпретація. Визначені перспективи подальших досліджень.