ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ДЛЯ ПЕРЕХВАТУ ПОВІТРЯНИХ ЦІЛЕЙ - Korolyuk, Natalia (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
У статті пропонується підхід щодо формалізації знань про процес визначення параметрів запланованого перехвату повітряних цілей за допомогою евристичних методів, які є найкращими з точки зору врахування практики, досвіду, інтуїції, знань осіб, що приймають рішення, при наведенні винищувачів на повітряні цілі, та шукають рішення усередині деякого підпростору можливих рішень. Запропонована математична модель дозволяє формалізувати фактори, що враховуються при наведенні винищувачів, у вигляді лінгвістичних і інтервально-оцінюваних параметрів для кожного варіанту, які дозволяють врахувати невизначеність. Вихідними даними методу є рекомендація відносно доцільного методу наведення, півсфери атаки винищувача при наведенні. Прийняття рішень про застосування доцільного методу наведення можливе тільки після аналізу умов ведення бойових дій, тактичного положення винищувача на момент виявлення повітряних цілей з урахуванням динамічних характеристик кожного методу наведення. Виявлено, що автоматизація інформаційної підготовки, формування різноманітних варіантів застосування параметрів запланованого перехвату, можливе за рахунок реалізації відповідної системи підтримки прийняття рішеннь. Обгрунтовано, що в якості математичної моделі визначення параметрів перехвату доцільна логіко-лінгвістична продукційна ієрархічна модель.