ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ СЕГМЕНТАЦІЇ МІСЬКИХ БУДОВ НА ЦИФРОВИХ КОСМІЧНИХ І АЕРОФОТОЗНІМКАХ ПРИ АВТОМАТИЗОВАНОМУ МОНІТОРИНГУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВ - Kolomiitsev, Oleksii; Pustovarov, Volodymyr (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
У основі топографії, що використовується у військовій сфері, – є оволодіння способами вивчення місцевості. Тому, отримання кількісних та якісних характеристик місцевості по космічних і аерофотознімках – є однією з основних частин військової топографії. В роботі розроблені пропозиції щодо створення архітектури ансамблю нейронних мереж на основі модифікованої згорткової нейронної мережі (ЗНМ) для сегментації зображень міських будов (автоматичного кодувальника) U-Net у вигляді суперпозиції функцій. Розроблені пропозиції щодо модифікації (автоматичного кодувальника) U-Net, що складаються із: модифікації підмережі вилучення ознак з використанням у якості енкодеру попередньо навченої глибокої ЗНМ VGG, а також реалізації класифікатора автокодувальника з використанням модифікованої нечіткої нейронної мережі Ванга-Менделя на основі ІНМТ2 для попіксельної класифікації визначених об'єктів та створення узагальненої топологїї нейромережевої моделі для сегментації міських будов. Модифікація (автоматичного кодувальника) U-Net дозволить підвищити точність сегментації міських будов на цифрових космічних та аерофотознімках при автоматизованому моніторингу міського середовища у реальному масштабі часу.