КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕМОНТОПРИДАТНОСТІ СКЛАДНИХ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ - Shishanov, Mychailo; Veretnov, Andrei; Kondratyuk, Igor; Horbachevskiy, Sergii (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
У статті запропоновано концептуальні основи розробки програм забезпечення ремонтопридатності складних технічних систем (СТС). Розглядається важливість і актуальність проблеми забезпечення ремонтопридатності для сучасних СТС. Показано, що в програмі забезпечення надійності та інших документах не приділено належної уваги обґрунтуванню забезпечення ремонтопридатності на етапах розробки і виробництва СТС. Розглядається необхідність в обґрунтуванні вимог до цієї властивості з урахуванням трьох основних аспектів: технічного, економічного і організаційного. Наведено класифікацію показників ремонтопридатності та основних груп факторів, які впливають на них. Показано, що стадія науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт є основним етапом розробки СТС, на якому повинна забезпечуватися відповідність досягнутого рівня ремонтопридатності СТС, що розробляється нормативним вимогам; на цьому ж етапі мають бути виявлені усі основні слабкі елементи конструкції, встановлені основні причини відмов. Заходи, що проводяться на цій стадії, по підвищенню ремонтопридатності повинні враховувати і бути взаємопов’язані як з технологією виготовлення, так і зі стратегією ТО і Р. За результатами – наведено сучасний підхід до проблем підвищення ремонтопридатності СТС, як до одного з напрямків підвищення ефективності функціонування. Визначений сучасний підхід до проблем ремонтопридатності СТС та уточнені завдання щодо її вирішення на основі аналізу вирішення цієї проблеми в США та інших провідних країнах світу. Сформульовані основні напрямки розробки плану і програми забезпечення ремонтопридатності СТС при їх розробці та виробництві. Показано, що розробка плану і програми забезпечення ремонтопридатності СТС дозволить оцінити рівень ремонтопридатності з моменту затвердження технічного завдання до моменту серійного виробництва. При цьому підкреслено необхідність враховувати, що розгляд вимог до ремонтопридатності, закладених в програмі, має стати частиною будь-якого проекту, як елемент програми розробки СТС.