Підхід щодо побудови універсальної автоматизованої контрольно-випробувальної станції зі застосуванням експертних систем - Пермяков, Олександр Юрійович; Прібилєв, Юрій Борисович; Бобильов, Віктор Євгенович (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
У статті розробляється підхід щодо побудови універсальної автоматизованої контрольно-випробувальної станції зі застосуванням експертних систем. Показано, що найбільш складною задачею для визначення достовірного технічного стану зенітних керованих ракет є проведення контрольно-вимірювальних операцій за допомогою контрольно-випробувальних станції. Обґрунтована перспективність використання експертних систем у галузі технічного контролю, яка дозволяє підвищити ефективність контролю технічного стану бортового обладнання зенітних керованих ракет за рахунок урахування знань та досвіду експертів, накопичення знань та реалізації самонавчання експертної системи контролю. Запропоновано формування інформаційно-контрольних моделей поточного технічного стану зенітних керованих ракет (сукупність усіх значень параметрів, що контролюються, та зміна їх у часі, “паспорт” зенітної керованої ракети), що дозволяє зробити прогноз технічного стану зенітних керованих ракет більш достовірним за рахунок урахування тенденцій змін контрольних параметрів. Це дозволяє зробити розширений висновок за результатом роботи експертної системи контролю: зенітна керована ракета є справною (несправною) або працездатною (непрацездатною), які параметри вийшли за межи норми та рекомендований наступний міжконтрольний інтервал. Запропонована структура контрольно-випробувальної станції реалізує завдання контролю комплексно: за програмою контролю подає стимулюючі сигнали, аналізує вихідні реакції, поповнює базу еталонних значень вимірюваних параметрів сигналів та формує інформаційно-контрольні моделі поточного технічного стану зенітної керованої ракети, які потім порівнюються за визначеним алгоритмом з інформаційно-контрольними моделями еталонного стану зенітної керованої ракети, що контролюється. Запропонований підхід щодо побудови універсальної автоматизованої контрольно-випробувальної станції зі застосуванням експертних систем забезпечить побудову універсальної уніфікованої автоматизованої контрольно-випробувальної станції зі змінною конфігурацією, яка дозволить проводити автоматизований контроль декількох зразків зенітних керованих ракет з високим рівнем достовірності та рекомендувати міжконтрольний інтервал.