МЕТОДИКА ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИМИ МЕРЕЖАМИ - Bovda, Eduard N.; Gavriluk, Oksana G.; Guk, Оleksandr M. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2018)
В статті проведено аналіз існуючих підходів та методів оцінки ефективності телекомунікаційної мережі та її системи управління. Розглянуто поняття ефективності, класифікація та існуючі підходи по її оцінці. Наведено ряд показників ефективності телекомунікаційної мережі, які характеризують цільову, технічну (технологічну), економічну ефективність телекомунікаційної мережі. Розглянуто показники ефективності системи управління телекомунікаційною мережею. Представлена методика оцінки ефективності методів маршрутизації, як підсистеми управління маршрутизацією системи управління телекомунікаційної мережі, яка складається з семи етапів. Показники ефективності методів маршрутизації при цьому розглядаються як три групи показників, що поділяються на глобальні, локальні та експлуатаційно-фінансові. Наведено ефективність методів маршрутизації (за параметрами продуктивності, часу затримки передачі пакетів) при зміні топології та різних методах маршрутизації при фіксованих значеннях вхідного навантаження та розмірності мережі. Показано, що ефективність системи управління визначається ефективністю телекомунікаційної мережі.