МОДЕЛІ ПОТОЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ, ЩО ФОРМУЮТЬСЯ КАНАЛАМИ КОМБІНОВАНОЇ КОРЕЛЯЦІЙНО-ЕКСТРЕМАЛЬНОЇ СИСТЕМИ НАВІГАЦІЇ БЕЗПІЛОТНОГО ЛІТАЛЬНОГО АПАРАТУ - Vorobiov, Oleg M.; Sotnicov, Alexander M.; Tansiura, Alexander В. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2018)
Здійснено уточнення моделей поточних зображень, що формуються окремими каналами комбінованої кореляційно-екстремальної системи навігації в залежності від просторового положення безпілотного літального апарату та його зміни. В моделях враховано вплив тримірної форми складних об’єктів поверхні візування на ефективну антенну температуру радіометричного каналу та на яскравість телевізійного каналу. Це дозволило здійснити уточнення моделей опису радіометричного та телевізійного поточного зображення поверхні візування в залежності від інформативних ознак. Визначено, що при малих висотах візування зміна просторового положення безпілотного літального апарату призводить до суттєвих перепадів радіояскравісної температури в межах одного об’єкту візування, що обумовлює розмиття та появу нових границь розділу на поточному зображенні поверхні візування. Невідповідність поточного зображення еталонному, яка виникає внаслідок появи нових границь розділу при візуванні складних тримірних об’єктів з малих висот та при зміні просторового положення і орієнтації безпілотного літального апарата призводить до формування багатоекстремальної вирішальної функції та зменшенню точності місцевизначення кореляційно-екстремальної системи навігації.