АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ПАРАШУТНО-ДЕСАНТНОЇ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ КРАЇН НАТО - Mashtalir, Vadym V. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2015)
У зв’язку з тим, що методи проведення парашутно-десантної підготовки удосконалюються паралельно з розвитком парашутно-десантної техніки і тактики ведення бойових дій, в статті був проведений короткий аналіз особливостей ведення бойових дій в сучасних умовах в частині, що стосується парашутного десантування і парашутно-десантної підготовки в цілому. Встановлено, що основною тенденцією в парашутно-десантній підготовці військовослужбовців країн НАТО є збільшення числа військовослужбовців сил спеціальних операцій, для яких основним повітряним способом доставки в район виконання бойового завдання є висотне десантування з використанням плануючих парашутних систем. Для виконання висотного десантування парашутисту необхідно володіти навиками вільного падіння і управління тілом в повітрі. Для вирішення цих завдань активно використовуються спеціальні аеродинамічні парашутні тренажери. На прикладі військовослужбовців Збройних Сил США, професійна діяльність яких безпосередньо пов’язана з виконанням висотного десантування, були розглянуті основні переваги використання спеціальних аеродинамічних парашутних тренажерів при проведенні парашутно–десантної підготовки. Результати проведеного аналізу можуть бути використані при удосконаленні методів парашутно-десантної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України.