Метод оцінювання ефективності підрозділів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту під час аерозольного маскування військ від безпілотних літальних апаратів з оптико-електронними системами наведення - Гутченко , Олег Андрійович; Гутченко, Катерина Сергіївна; Лоза , Володимир Вікторович (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2025)
З огляду на значні зміни можливостей засобів ураження противника ефективність сил і засобів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту військ набуває актуальності. Сьогодні наявні методи оцінювання ефективності сил і засобів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту демонструють обмеження у врахуванні повного переліку факторів, які впливають на показники ефективності виконання завдань аерозольного маскування, що вимагає їх удосконалення. Метою статті є висвітлення методу оцінювання ефективності підрозділів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту під час аерозольного маскування військ від безпілотних літальних апаратів з оптико-електронними системами наведення. Методи дослідження. У роботі використано аналітичні методи, математичного програмування та теорії ймовірності. Аналітичні методи дали змогу вибрати необхідний кількісний склад засобів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту військ з урахуванням типу об’єкта захисту, удосконалення якісного складу засобів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту за рахунок впровадження перспективних зразків аерозольного маскування. Методом цілочисельного математичного лінійного програмування розв’язана оптимізаційна задача визначення складу засобів аерозольного маскування, які забезпечать маскування військ протягом максимального часу. Методи теорії ймовірності дозволили комплексно підійти до визначення узагальненого показника ефективності – ступеня зменшення кількості уражених критичних елементів об’єкта та ймовірності виходу безпілотного літального апарату до об’єкта. Інтеграція цих методів забезпечила підґрунтя для розроблення методу, який охоплює оцінювання ефективності виконання завдань хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту, зокрема аерозольного маскування військ. Отримані результати дослідження. За рахунок застосування у методі узагальненого показника зменшення кількості уражених критичних елементів об’єкта стало можливим з більшою точністю розробити рекомендації щодо обґрунтування вимог до складу сил і засобів хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту під час аерозольного маскування військ від безпілотних літальних апаратів з оптико-електронними системами наведення. На відміну від тих, які застосовувалися раніше, зазначений показник дозволяє оцінити ефект збереження військ (елементів об’єктів) із застосуванням засобів аерозольного маскування. Запропоновано метод, який розроблено шляхом інтеграції аналітичних методів, математичного програмування та методів теорії ймовірності. Елементи наукової новизни. Вперше запропоновано підхід до оцінювання ефективності виконання завдань аерозольного маскування врахуванням коефіцієнта прикриття військ і об’єктів з урахуванням швидкості і характеру середнього вітру та вертикальної стійкості повітря. Викладено спосіб визначення імовірності ураження одиночних об’єктів за відсутності або наявності аерозольного маскування в умовах застосування противником безпілотних літальних апаратів, зокрема з оптико-електронними системами наведення. Теоретичне та практичне значення статті. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення методичного забезпечення процесів оцінювання, планування та виконання завдань хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту, підвищення ефективності прийняття управлінських рішень органами управління хімічного, біологічного, радіаційного та ядерного захисту у Збройних Силах України за рахунок використання методу.