Система інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління: ієрархічна структура та проблеми функціонування - Порохня, Іван Миколайович; Кінь , Наталія Володимирівна (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2025)
Мета провести комплексний системний аналіз системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня з погляду теорії систем, виявити та класифікувати проблеми функціонування, а також здійснити їх структуризацію. Методи дослідження. В межах дослідження застосовано метод системного аналізу, що надав змогу розглядати системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня як цілісну багаторівневу систему з підсистемами, функціями та інформаційними потоками та виявити проблеми функціонування та здійснити їх логічну структуризацію у вигляді ієрархії за рівнями та пріоритетністю. Крім того, за допомогою методу порівняльного аналізу зіставлено існуючі підходи до організації інформаційно-аналітичних систем у військовій сфері. Отримані результати дослідження. Аналіз системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня засвідчив, що ця система є багаторівневою з взаємопов’язаними підсистемами, функціями та інформаційними потоками. Виявлено ключові проблеми її функціонування, структуровані за рівнями та пріоритетністю, а також визначено напрями оптимізації для підвищення ефективності, надійності та інтеграції системи в умовах сучасних викликів. Елементи наукової новизни Проведено системний опис системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня як цілісної багаторівневої системи з підсистемами, функціями та інформаційними потоками з урахуванням стратегічного та оперативного рівнів управління. Здійснено ієрархічну структуризацію проблем функціонування системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня, що дає змогу визначити першочергові проблеми та встановити логічну послідовність їх вирішення, а також застосовано концепцію страт, шарів та ешелонів для опису багаторівневої системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня та взаємозв’язків між рівнями військового управління. Теоретичне та практичне значення викладеного у статті. Теоретичне значення зводиться до формування комплексного системного підходу до аналізу та опису системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня як багаторівневої системи з підсистемами, функціями та інформаційними потоками, що дає змогу розглядати взаємозв’язки між стратегічним та оперативним рівнями управління. Запропоновано ієрархічну структуризацію проблем функціонування системи з використанням направлених графів та матриць досяжності, що забезпечує логічне визначення пріоритетності вирішення проблем та дозволяє прогнозувати їх наслідки. Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування отриманих результатів у процесі модернізації та оптимізації інформаційно-аналітичних систем Збройних Сил України, підвищенні їх ефективності функціювання. Використання запропонованих підходів сприяє інтегруванню сучасних технологій, забезпеченню масштабованості системи, автоматизованому контролю якості даних та підвищенню рівня підготовки персоналу, що забезпечить ефективне функціонування системи інформаційно-аналітичного забезпечення органів військового управління стратегічного рівня у Збройних Силах України.