Використання технологій штучного інтелекту для автоматизації процесу обробки документів - Миколайчук, Роман; Миколайчук , Аліса (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2024)
В умовах постійного зростання обсягу інформації та необхідності обробки великих текстових масивів, традиційні методи виявилися недостатньо ефективними та потребують значних людських ресурсів. Стаття присвячена розкриттю важливих аспектів використання сучасних технологій штучного інтелекту для оптимізації процесу створення звітів і надає практичні рекомендації для подальших досліджень у цій області. Метою статті є висвітлення підходу до використання великих мовних моделей, технології генерації розширеного пошуку та автономних агентів для автоматизації процесу обробки текстових даних на основі множини документів й оцінювання ефективності застосування таких технологій для забезпечення точності, релевантності та здатності до узагальнення інформації. Під час проведення дослідження було застосовано методи аналізу, синтезу, моделювання та експерименту. Зазначений методологічний підхід дав змогу розкрити підхід до використання технологій штучного інтелекту для автоматизації процесів розроблення і написання звітів на основі множини документів у захищених середовищах та провести експеримент щодо оцінювання ефективності використання розглянутих моделей і технологій. Запропоновано використовувати великі мовні моделі, що дають змогу перетворювати текст у векторні представлення для підвищення точності та релевантності згенерованих звітів, технологію генерації розширеного пошуку для поєднання пошуку релевантних документів та генерації тексту, що дало змогу значно покращити якість узагальнених звітів, автономних агентів для автоматизації збору, аналізу та обробки даних, що знижує потребу в постійному втручанні людини. Проведено експериментальні дослідження, результати яких свідчать, що використання великих мовних моделей спільно із технологією генерації розширеного пошуку та автономними агентами дає змогу значно покращити якість та ефективність автоматизації створення звітів. Проведене оцінювання за допомогою відомих метрик (BLEU, ROUGE та METEOR) підтвердили високу точність, релевантність та здатність до узагальнення згенерованих текстів. Зазначено переваги, недоліки запропонованого підходу, зокрема, підкреслюється важливість впровадження технологій штучного інтелекту в захищені середовища для забезпечення високого рівня безпеки даних. Теоретична значущість полягає у розширенні розуміння можливостей технологій штучного інтелекту під час обробки текстових даних та створення звітів. Практичною значущістю визначено потенціал застосування технологій штучного інтелекту у сфері безпеки і оборони та технічних галузях для підвищення ефективності моніторингу та управління. Науковою новизною дослідження є впровадження сучасних методів обробки природної мови та генерації тексту для створення звітів на основі множини документів.