АНАЛІЗ МЕТОДІВ ВИЯВЛЕННЯ ВТОРГНЕНЬ У МОБІЛЬНІ РАДІОМЕРЕЖІ КЛАСУ MANET - Salnyk, Serhii V.; Sova, Oleh Y.; Minochkin, Dmitro A. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2015)
В статті проведено аналіз існуючих методів виявлення вторгнень в мобільні радіомережі, також здійснено класифікацію методів виявлення вторгнень. В ході проведення аналізу було розглянуто види застосовуваних атак на рівнях мережевої моделі OSI. Також вказані архітектури на базі яких можуть бути побудовані системи виявлення вторгнень, та визначені вимоги до методів виявлення вторгнень при їх застосуванні в мобільних радіомережах. Розкрито класифікацію методів виявлення вторгнень в мобільні радіомережі та розглянуто їх основні напрямки. Проаналізовано переваги та недоліки вказаних методів. Розглянуто існуючі авторські методи виявлення вторгнень, в ході чого з’ясовано перелік методів що найбільше задовольняють вимогам для застосування в мобільних радіомережах. Запропоновано напрями вдосконалення існуючих методів з метою використання в мережах типу MANET та забезпечення безпеки інформації, яка передається в них. Визначені завдання щодо подальших досліджень, в яких буде розроблено метод виявлення вторгнень із застосуванням нечіткої логіки та нейронних мереж.