Концепція мультидоменних операцій для оборони України: технологічний аспект - Злакоман , Віталій; Гордійчук, Валерій (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2022)
Форми, методи і засоби ведення війни в усі часи існування людства безпосередньо залежали від науково-технологічного прогресу. З освоєнням космосу, стрімким розвитком робототехніки, штучного інтелекту, інформаційних та комп’ютерних технологій суттєвих змін зазнали погляди провідних держав та воєнно-політичних блоків на питання концептуальних підходів до процесів планування і ведення операцій. Сучасні війни і війни майбутнього розглядаються як багатовимірні та високотехнологічні. В основі міждержавної стратегічної конкуренції останнім часом спостерігається тенденція до збільшення ролі політичних, дипломатичних, економічних та інформаційних методів протиборства у конфлікті, а середовищем військових протистоянь розглядаються п’ять доменів: суша, море, повітряний простір, космічний простір та кіберпростір. У зв’язку із цим, широкого розповсюдження серед країн-членів НАТО набуває поняття “мультидоменна операція” як найбільш ефективний інструмент досягнення оперативних і тактичних цілей. Перемога у сучасному конфлікті у більшій мірі стає залежною від технологічної переваги, аніж від чисельності армій і кількості бойової техніки. Основним завданням, що ставиться при розробці концепцій мультимедійної операції, розглядається можливість максимально ефективного застосування наявних сил та засобів з усіх доменів при найменших втратах. Досягнення поставленої мети виглядає можливим виключно за рахунок комплексного використання сучасних технологій: штучного інтелекту, швидкісних мереж та протоколів передачі даних, хмарних сховищ зберігання і обчислення даних, аутентифікації доступу, криптографічного захисту інформації, тощо. В роботі розглянуто суть концепції мультимедійної операції, проведено аналіз сучасних технологій, які використовуються, або заплановані до використання провідними країнами для забезпечення концепцій мультимедійної операції, а також визначено можливі напрямки розробки концепції мультимедійної операції для оборони України на основі сучасних технологій.