Основні проблемні питання та шляхи їх вирішення при створенні автоматизованих систем управління ракетних військ і артилерії - Маслюк, Леонід; Гавалко, Василь; Джигомон, Сергій (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2022)
На сучасному етапі ведення збройної боротьби основу успішного досягнення мети операції (бойових дій) становить своєчасне і ефективне застосування засобів вогневого ураження і, в першу чергу, ракетних військ і артилерії (РВ і А). Ефективність вогневого ураження противника залежить від спроможності системи управління РВ і А в надзвичайно складних та високо динамічних умовах оперативно і якісно вирішувати завдання щодо планування вогневого ураження противника, організації та ведення артилерійської розвідки (збору, обробки розвідувальних відомостей, своєчасного їх доведення усім посадовим особам), прийняття обґрунтованих рішень та оперативної постановки вогневих завдань артилерійським (ракетним) підрозділам (засобам). Основу успішного вирішення таких завдань в сучасних умовах становить застосування автоматизованих систем управління (АСУ). На даний час у Збройних Силах України такі АСУ РВ і А відсутні, у зв’язку з чим розгляд проблемних питань щодо їх розробки, впровадження та застосування є надзвичайно актуальним.