МОДЕЛЮВАННЯ ХАРАКТЕРИСТИК АНТЕННОЇ СИСТЕМИ РАДІОЛОКАЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ П-18 - Bunakov, Vadym P.; Zavadskyi, Dmytro S.; Voloshyn, Oleg O.; Slobodeniuk, Sergii Y. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2014)
В статті запропоновано варіант рішення наукової задачі моделювання діаграми спрямованості масової радіолокаційної станції метрового діапазону хвиль з використанням бета-версії спеціалізованого програмного продукту MMANA-GAL. Всі попередні модернізації радіолокаційної станції типу П-18 не були пов’язані з модернізацією однією з основних систем радіолокаційної станції, її антенної системи, яка залишилася незмінною і у її наступників, радіолокаційна станція П-18МА, П-18МУ, П-18 “Малахіт”. Для подальшої модернізації цієї радіолокаційної станції або створення нової радіолокаційної станції метрового діапазону необхідно провести моделювання її антенної системи, основним елементом якої є антена типу “хвильовий канал”. Для вирішення цього завдання антена система радіолокаційної станції представлена трьома різними моделями, які враховують особливості активного вібратора. В ході дослідження проведено порівняння запропонованих моделей та оцінена їх адекватність результатам експериментальних вимірювань. В результаті отримано характеристики антенної системи що можуть бути використані для подальшої модернізації радіолокаційної станції П-18.