МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ КОМПЛЕКСНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ВИМОГ ДО ВІДНОВЛЮВАЛЬНОСТІ СКЛАДНИХ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ - Шишанов, Михайло; Кондратюк , Ігор; Веретнов , Андрій (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2021)
У статті розглянуті методичні основи комплексного обґрунтування вимог до відновлювальності складних технічних систем військового призначення. Запропоновано порядок проведення комплексної оцінки можливості відновлення складних технічних систем військового призначення. Показано, що з метою вирішення цього завдання необхідно вирішити цілий комплекс задач. До основних з яких відносяться: аналіз виходу з ладу (втрата працездатності) складних технічних систем військового призначення. Для чого необхідно провести декомпозицію; аналіз ураження складних технічних систем військового призначення при використанні за призначенням в ході ведення бойових дій; аналіз особливостей відновлювального ремонту та можливостей ремонтних органів; обґрунтування взаємозв’язку між ураженістю, живучістю складних технічних систем військового призначення та їх відновлюваністю; обґрунтувати необхідність внесення змін у нормативну документацію при обґрунтуванні вимог до відновлювальності складних технічних систем військового призначення. Вирішення цих задач, як показано у статті, може бути на основі системного підходу, який і покладений в основу статті, результатами якої є: запропонована класифікація можливих пошкоджень складних технічних систем військового призначення в процесі експлуатації; розглянута методика функціонально-морфологічної декомпозиції складних технічних систем військового призначення; розглянуті основні особливості відновлювального ремонту складних технічних систем військового призначення; визначено взаємозв’язок відновлювальності та живучості складних технічних систем військового призначення. Показано, що розглянуті методичні основи являються основою для обґрунтування вимог до ремонтопридатності складних технічних систем військового призначення.