МЕТОД ТЕХНІЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ ВИМОГ ДО ВИЯВЛЕННЯ-РОЗДІЛЕННЯ ГРУП БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Koval, Denys (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
Сучасні безпілотні літальні апарати (БПЛА) виконують широке коло задач у військовій сфері. Розширення кола таких задач викликає постійне технічне вдосконалення як самих дронів, так і засобів протидії БПЛА. Стрімко розвивається напрямок тактики й техніки застосування дронів у складі групи. Існуючі засоби протидії володіють обмеженими можливостями щодо виявлення груп БПЛА та розділення їх у групі. Отже, гостро постає проблема спільного виявлення-розділення груп БПЛА. На етапах аналізу та оцінки вказаної проблеми вимоги до виявлення-розділення груп БПЛА повинні бути технічно обґрунтовані. Метою даної статті є розроблення методу підвищення якості виявлення-розділення БПЛА, як джерел радіовипромінювання (ДРВ), шляхом вдосконалення відомого методу технічного обґрунтування вимог, заснованого на використанні адаптивних пеленгаторів з надрозділенням. У результаті дослідження встановлено, що крутість змінювання сигналу вагового вектору процесора адаптивної антенної решітки в області пеленгів на ДРВ значно більша за крутість піків кутового спектру на виході решітки. Ця властивість досліджена та використана для підвищення кутового надрозділення ДРВ БПЛА адаптивним пеленгатором. Отримана оцінка граничного кутового надрозділення шляхом використання в якості кутового спектру потужності сигналу вагового вектору залежно від параметрів поля вхідних сигналів.