ВАРІАНТ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОЇ СТАБІЛІЗАЦІЇ ПЛАТФОРМИ АНТЕННОГО ПОЛЯ РУХОМОГО ОБ’ЄКТУ - Kuzavkov, Vasyl; Zarubenko, Arthur (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
В статті запропоновано варіант побудови цифрової системи автоматичної стабілізації платформи антенного поля розташованої на рухомому об’єкті (транспортному засобі) та розглянуто структурні схеми каналів управління. Обґрунтовано вибір виконавчих пристроїв для забезпечення параметрів швидкодії та точності системи. Визначено умови використання, обмеження та вихідні дані необхідні для синтезу системи автоматичної стабілізації та висвітлено принципи обчислення системою координат положення платформи антенного поля в просторі. Передумовами застосування платформи зі стабілізацією на рухомому об’єкті є необхідність забезпечення максимально ефективного використання засобів зв’язку (антенних систем) в складній електромагнітній обстановці та зменшення часу розгортання (згортання) і налаштування засобів радіо- та супутникового зв’язку в оперативно-тактичній та тактичній ланках управління. Система автоматичної стабілізації платформи антенного поля забезпечить оптимальні умови функціонування антенних систем радіоелектронних засобів компактного угруповання, які входять до складу антенного поля. Під оптимальними умовами слід розуміти – вертикальне розміщення всенаправлених антен, можливість зміни положення направлених антен в азимутальній площині та забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів. Числове значення відхилення платформи від необхідних кутових положень опорної системи координат може бути визначено акселерометрами або іншими пристроями, які вимірюють лінійні прискорення об’єкту у заданій площині. Стабілізацію платформи запропоновано здійснювати за двома каналами (для кожної з осей). Кутове положення стабілізуємої платформи в просторі задане в опорній системі координат. Опорна система координат не пов’язана з рухомим об’єктом (транспортним засобом), що рухається (рухома система координат). В якості опорної системи координат запропоновано використати інерціальну систему координат, тобто нерухому відносно горизонту. Запропонована автоматична система – універсальна, з можливістю адаптації під ходові та габаритні властивості рухомого об’єкту. Адаптивність забезпечується наявністю в контурі управління системи автоматичної стабілізації ланцюгів, параметри передаточних функцій яких заздалегідь розраховані під тактико-технічні характеристики рухомого об’єкту.