Методика ранжування джерел розвідувальних відомостей радіоелектронної розвідки при організації і веденні розвідки - Гаценко, Сергій Станіславович; Костенко, Олег Володимирович; Кузьменко, Віктор Петрович; Мазуренко, Василь Михайлович (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2020)
В статті пропонується вирішення актуального наукового завдання розробки науково-методичного апарату ранжування джерел розвідувальних відомостей, які характеризують об’єкти розвідки при оцінці оперативної обстановки та радіоелектронної обстановки в інтересах планування розвідки. Ранг джерела розвідувальних відомостей розраховується з урахуванням його якісних і кількісних характеристик. Функціонування залежності рангу джерела розвідувальних відомостей від його розвідувальної цінності і ототожнюємих з ними радіоелектронною обстановкою реалізується нечіткою нейронною мережею. Результатом виконання процедури ранжування є введення на множині джерел розвідувальних відомостей що плануються, відношення порядку. Впорядкування множини джерел розвідувальних відомостей дозволяє формалізувати і вирішити завдання квазіоптимального розподілу засобів і сил розвідки.