АНАЛІЗ ВОЄННИХ АСПЕКТІВ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ:ЇХ ЗМІСТ ТА УРОКИ ПРОТИДІЇ - Salníkova, Ol’ga F.; Korendovych, Victor S.; Antonenko, Serhii I.; Minieiev, Pavlo A. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2018)
Воєнні дії Російської Федерації з початку лютого 2014 року в Україні актуалізували парадигму збройного конфлікту, коли сторона, що вчиняє агресію, себе не афішує. Така модель, що поєднує різні засоби ведення воєнних дій із застосуванням звичайних видів озброєння, нерегулярних військ і формувань, вчинення терористичних актів і застосування сепаратистських рухів відома у світі з початку ХХІ ст. як гібридна війна. Саме зміна парадигми сучасного збройного конфлікту та гібридна агресія РФ проти України прискорили трансформації і структурні зрушення у секторі безпеки та оборони України. Розвиток і повноцінне функціонування сектору безпеки та оборони України, який би відповідав умовам сучасного воєнного конфлікту, практично неможливі без наукового аналізу воєнних аспектів гібридної війни та об’єктивного діагностування проблем діяльності існуючої системи воєнної безпеки в умовах операції об’єднаних сил. У статті проаналізовано воєнні аспекти гібридної війни та запропоновано пріоритетні напрями протидії російській гібридній війні, а також майбутнім гібридним загрозам.