Багатокритеріальні методи прийняття рішень органами військового управління - Zagorka, Alexey N.; Pavlikovsky, Anatoliy K.; Zagorka, Irina A. (Сучасні інформаційні технології у сфері безпеки та оборони, 2018)
У статті показана необхідність використання багатокритеріальних методів аналізу при виробленні органами військового управління рішення на операцію (бій) угрупування військ (сил). Сформульовані вимоги до таких методів. Розглянути особливості використання складених критеріїв, методів аналізу ієрархій, таксономії, теорії ігор і нечітких множин для вибору способу бойових дій угрупування військ (сил) при виробленні рішення на операцію (бій). Проведена експертна оцінка відповідності застосування перелічених методів встановленим вимогам (урахування невизначеності застосування противником способів бойових дій, обґрунтованість прийняття рішення на операцію (бій), випробуваність методу, адекватність процесу прийняття рішення інтелектуальної діяльності командира (командувача)). Запропоновано для вибору способу бойових дій угрупування військ (сил) в умовах невизначеності обстановки застосовувати методи теорії ігор і нечітких множин.