ВИЗНАЧЕННЯ ЦЕНТРІВ ГРАВІТАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Автор(и)

  • Vitalii A. Savchenko Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • Taras M. Dziuba Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • Andrii V. Revutskyi Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2014-0-3(21)-31-36

Ключові слова:

центри гравітації, ключові (критичні) елементи, підрозділи спеціального призначення та інформаційно-психологічних операцій, орієнтований граф, об’єкти інформаційної інфраструктури

Анотація

Ця стаття описує важливість здійснення впливу бойовими елементами на ключові (критичні) елементи противника, що, у свою чергу, порушить їх нормальне функціонування та вплине на функціонування всієї бойової системи противника у війні. У якості інструменту впливу, за досвідом нещодавніх та теперішніх конфліктів, висвітлено актуальність застосування підрозділів сил спеціального призначення разом з підрозділами інформаційно-психологічних операцій. Об’єктами впливу для спільного застосування підрозділів спеціального призначення та інформаційно-психологічних операцій є складні організаційно-технічні структури, які включають як особовий склад (персонал), так і високотехнологічні технічні засоби. При цьому завданнями впливу не є суто фізичне знищення будь-чого з метою виключення об’єкта з процесу функціонування. Мета впливу підрозділами спеціального призначення та інформаційно-психологічних операцій полягає у зміні порядку та процедур функціонування об’єкта з метою використання його у власних цілях, зокрема для досягнення власної інформаційної переваги над противником. Зважаючи на обмеженість ресурсів впливу в такому разі вкрай актуальним є завдання щодо визначення ключових елементів об’єкта впливу з метою їх захоплення (знищення, виведення з ладу, втручання в роботу). Зокрема, у статті висвітлена методика, яка за множиною та кількістю елементів інформаційної інфраструктури об’єкта та зв’язками між цими елементами дозволить визначити ключові (критичні) елементи (центри гравітації) противника для подальшого впливу на них підрозділами спеціального призначення та інформаційно-психологічних операцій.

Біографії авторів

Vitalii A. Savchenko, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

пполковник Савченко Віталій Анатолійович, доктор технічних наук, старший науковий співробітник.

Taras M. Dziuba, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри

Andrii V. Revutskyi, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

ад`юнкт

Посилання

Cebrowski А. (December 2003), Military Transformation Strategic Approach. Office of Force Transformation. Washington, DC.

Cebrowski A., Arthur K. and John J. Garstka. (January 1998) Network-Centric Warfare: Its Origins and Future. U.S. Naval Institute Proceedings.

The Pentagon, Information Operations, and International Media Development. 2013. Information operations and Terrorism. “A Report to the Center for International Media Assistance”.

Mark E. (1999), Mitchell. Strategic leverage:information operations and special operations forces, Thesis, Naval postgraduate school Monterey, California, 232 p.

Savin L.V. (2011), Network-centric and network war. Introduction of the concept [Setecentricheskaya i setevaya voyna. Vvedenie v concepciu], Monjgraphy, “Evraziyskoe dvigenie”, Moscow, 130 p.

Arzumanyan R. (2008), Theory and principles of network-centric wars and operations. [Teoriya i principi setecentricheskih voyn i operaciy], “21 VEK”, № 2 (8), pp.66–127.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-12

Номер

Розділ

Теоретичні основи створення і використання інформаційних технологій