ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬК (СИЛ) В ОПЕРАЦІЇ ОБ`ЄДНАННИХ СИЛ

Автор(и)

  • Михайло Лозовий Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • Олег Воробйов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5362-1976
  • Ігор Власов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3680-1347
  • Микола Чапля Медичний реабілітаційний центр МВС України “Перлина Прикарпаття”, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2021-40-1-69-74

Ключові слова:

медичне забезпечення, лікувально-евакуаційні заходи, вид медичної допомоги, військовий мобільний госпіталь, цивільна охорона здоров’я, кваліфікована медична допомога

Анотація

Вивчення особливостей роботи медичної служби Збройних Сил України щодо планування, організації та реалізації медичного забезпечення в мирний та воєнний час в різноманітних умовах є пріоритетним напрямком її діяльності. Відповідно вимогам керівних документів медичне забезпечення військ (сил) повинно бути організовано в будь яких умовах діяльності військ (сил): як при веденні бойових дій, так і в умовах повсякденної діяльності військ.) В умовах сучасної гібридної війни на організацію медичного забезпечення військ (сил) впливають фактори оперативної, бойової, медичної та тилової обстановки. Тому для планування медичного забезпечення військ (сил) в Операції об’єднаних сил (АТО) необхідно ці фактори вивчити, проаналізувати їх вплив на організацію медичного забезпечення, зробити висновки і на їх підставі прийняти рішення на організацію медичного забезпечення. В статті розглядаються питання, що стосуються факторів, які впливають на організацію медичного забезпечення військових частин і з’єднань, загальних принципів застосування сил медичної служби в ООС (АТО), особливостей їх застосування в різни періоди операції.

Метою даної статті є вивчення умов діяльності медичної служби під час проведення ООС (АТО), загальних принципів і способів застосування сил і засобів медичної служби ЗС України під час проведення ООС. Автори розглядають порядок(варіанти) використання прийомів скорочення часу для надання першої лікарської, кваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги шляхом створення нових медичних формувань (підрозділів), які раніше не були передбачені, а також інтеграційними процесами в систему цивільної охорони здоров’я Визначається, що вказані шляхи використання сил і засобів медичної служби як МО України, так і МОЗ України суттєво скорочують терміни надання першої лікарської, кваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги військовослужбовцям ЗС України.

Біографії авторів

Олег Воробйов , Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Доктор технічних наук, професор

Ігор Власов , Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Кандидат військових наук, доцент

Микола Чапля , Медичний реабілітаційний центр МВС України “Перлина Прикарпаття”

Кандидат медичних наук

Посилання

Лозовий М.Г. Визначення першочергових напрямків зниження безповоротних втрат особового складу у сучасних збройних конфліктах / Лозовий М.Г., Воробйов О.М., Власов І.О. // Збірник наукових праць Національного університету оборони України імені Івана Черняховського “Труди університету”. – 2015. – №1(128). – С. 179 – 182.

Концепція Програми розвитку системи медичного забезпечення Збройних Сил України на період до2020 року, затвердженої Наказом МОУ 26 липня 2017 року № 389.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31. 10. 18 № 910 “Про затвердження Воєнно-медичної доктрини України”.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24. 05. 17 №352-р “Деяки питання медичного забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та поліцейських, які беруть участь в антитерористичній операції та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській області”.

Сохін О.О., Булах О.Ю., Черней Л.М. Стратегія збереження життя поранених у сучасних війнах та за надзвичайних ситуацій мирного часу // Наука і оборона, - 2006. - №1. – с. 44 – 48.

В.Л. Савицький, О.М. Власенко, В.І. Стрижено, О. Ю. Булах Система медичного забезпечення військ (сил) – складова загальнодержавної політики охорони здоровя громадян України Наука і оборона 2014 №2. С.27-33.

Методичні рекомендації з організації роботи цивільних закладів охорони здоровя щодо надання вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України та інших військових формувань за ред. Хоменка І.П. та Галушки А.М. Київ-2019, 137с.

Звіт Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони України від 29 вересня 2014 р. № 230/2/1535.

Доктрина “Медичні сили Збройних Сил України”.

Наказ МОУ від 09. 07. 2018 № 258 Про затвердження Керівництва з медичної евакуації у Збройних Силах України.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-28 — Оновлено 2021-06-09

Версії

Номер

Розділ

Інформаційно-аналітична діяльність у сфері безпеки та оборони