Спосіб визначення величини впливу фортифікаційного обладнання на живучість системи управління військами (силами) в операції (бойових діях)

Автор(и)

  • Василь Кузьмович Шевченко Центральний науково-досдідний інститут Збройних Сил України, Ukraine
  • Олександр Іванович Волощенко Центральний науково-досдідний інститут Збройних Сил України, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2717-1283
  • Олександр Вікторович Бобрун Центральний науково-досдідний інститут Збройних Сил України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2311-7249/2020-37-1-179-184

Ключові слова:

система управління, живучість, фортифікаційне обладнання

Анотація

У статті йдеться про спосіб визначення величини впливу фортифікаційного обладнання на живучість системи управління військами (силами), який базується на теорії оцінювання живучості точкових військових об’єктів при прицільному вогневому впливі противника.

Зазначається, що особливістю способу визначення величини впливу фортифікаційного обладнання на живучість системи управління військами (силами) є врахування конфігурації зони ураження окремих елементів (об’єктів) системи управління військами (силами), можливої траєкторії польоту та кругового розсіювання боєприпасів під час прицільної дії на них засобів ураження противника.

Стверджується, що запропонований спосіб визначення величину впливу фортифікаційного обладнання на живучість системи управління військами (силами) дозволяє визначати черговість виконання заходів під час фортифікаційного обладнання цих об’єктів, що дозволить якнайшвидше укрити ці об’єкти у польових фортифікаційних спорудах і суттєво ускладнити їх виявлення, ідентифікацію та ураження під час бойових дій.

Зазначається, що запропонований спосіб може бути використаним для поточного прогнозування величини впливу фортифікаційного обладнання на живучість системи управління військами, а також під час проведення досліджень з питань живучості військ у сучасних збройних конфліктах.

Посилання

Shevchuk A.B. Fortification of positions and areas in local wars and armed conflicts. A.B. Shevchuk. – M.: Voenizdat, 1999. – 104 p.

Yurkov B.N. Operations research. B.N. Yurkov. – M.: VIA, 1990. – 205 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-20

Номер

Розділ

Високотехнологічні аспекти воєнного мистецтва